Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2006 10:16 - Приказка за възрастни 3
Автор: alidora Категория: Изкуство   
Прочетен: 1756 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Заваля сняг. Пухкав и бял, като излязъл от старовремска, коледна картичка.
Въздухът беше преситен от празнично настроение и хората, позабавили галопиращото темпо на делниците, бързаха да станат малко по-добри.
Тя крачеше с големи, несигурни стъпки по многолюдния тротоар, гушнала здраво петгодишната си дъщеря, която щастливо се въртеше в бялото си, овехтяло палтенце.
Под смешната, розова шапка напираха непослушни къдрици, а малките ръчички здраво стискаха шарената кутия с новата кукла Барби.
Когато, днес дядо Коледа дойде в градината, малката Божидара се сви зад най - отдалеченото креватче и се опита да стане невидима зад големия, кафяв мечок.
Тя беше видяла миналата седмица, как другите майки и татковци дават левчетата на госпожата. Беше надзъртала зад вратата и когато майка й отвори  и затвори няколко пъти портмонето си, беше я видяла, как си тръгва с насълзени очи и стиснати до побеляване ръце.
Дара беше много малка, но някак си беше започнала да усеща, че нейният свят е малко по -различен от този на останалите деца.
Когато дядо Коледа извика нейното име, тя не реагира. Стиснала огромната плюшена играчка пред себе си, сякаш искаше не само да се скрие, но и да се превърне самата тя в играчка. Една великанска кукла, замръзнала с усмихнато личице и ококорени, сини очи.
Божидара не знаеше, че госпожите бяха дали от своите левчета и когато белобрадият старец пъхна в пухкавите й ръчички шарената кутия, тя повярва в чудесата.
У дома имаше само малка книжка с картинки, стара топка и две пооскубани кукли, но беше щастлива, сякаш притежаваше най - голямото и лъскаво съкровище. Играеше си тихо, с часове и все дебнеше да зърне онази мамина усмивка, която се беше изгубила преди толкова месеци.
В главичката й бяха останали откъслечни спомени за високия, едър мъж, злобните му погледи и постоянни крясъци. Не схващаше много от думите му, но някаква вина се луташе между разбърканите й къдрици и само мамината прегръдка съумяваше да я успокои.
Мама й говореше с толкова нежен глас, че Дара не слушаше думите, а потъваше в ласката лека, като перце. Меките майчини длани я обгръщаха, като защитна, китайска стена и оставяха отвън всичките й страхове и чудовища.
Какво говореше мама?
Че е много послушно момиченце, най - красивото и най - доброто на света. Че, ако дядо Коледа й донесе у дома мъничък подарък, това няма да означава, че е непослушна, а просто...
Тук мама се пообърка и спря. В очите й пак започнаха да проблясват сребърни звездички...
Дара протегна ръчички и погали любимото лице.
После тихо прошепна:
- Мамо, аз много те обичам. И дядо Коледа много те обича и затова ще ни донесе много голям подарък. Един много добър татко.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Za Prikazkite
13.12.2006 10:59
Това е една много добре осъвременена приказка, но
дали някой от управниците въобще чете такива неща... Картинката е действително впечатляваща, ала
това може да разплаче само много малък процент
от хората, които ще прочетат тази приказка. Причи-ните са много, а аз не искам да ги изброявам.
цитирай
2. krasi2g - :(
13.12.2006 11:31
хареса ми. макар че всичко това е толкова до болка познато; всеки знае по някоя такава история. но пък е добре написано.
цитирай
3. alidora - ***
13.12.2006 11:48
Анонимен, дори и само един човек да се трогне, пак е нещо: да докоснеш нечие сърце...А за управниците...то си е друга тема...знаем ги, приемаме ги и си продължаваме...само незнам накъде...

krasi2g, благодаря за похвалата.
За съжаление, наистина всеки знае поне по една такава история и това е тъжното...
но е реалността...
цитирай
4. shiva - някак си...
13.12.2006 11:51
толкова реално звучи... :(

Това е истинска история, нали! Отдавна нещо не ме беше трогвало така до сълзи...

цитирай
5. alidora - ***
13.12.2006 12:19

Всъщност shiva, може би е реална, въпреки, че аз не познавам Божидара, но такива неща за съжаление се случват в нашата "прекрасна" държава.
Нали знаеш, че медалът винаги има две лица...
цитирай
6. анонимен - !!!
01.12.2007 22:05
Мен ме просълзи,макар това да не е моята история и слава Богу!Много силно и много реално!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alidora
Категория: Изкуство
Прочетен: 433522
Постинги: 160
Коментари: 543
Гласове: 4795
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930