Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2019 11:35 - Как да разбереш какво искаш и да намериш призванието си
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1823 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 13.10.2019 18:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 За съжаление в училище не ни учат как да се държим в живота. Учат ни на химия, физика, дават ни огромно количество знания, които са много специфични, но това, което ще ни е полезно, когато излезем в живота - нямаме.

Ние не знаем как да градим бизнес, не умеем адекватно да настройваме връзки с хора, не знаем какво е нетуоркинг, не знаем как да се държим в живота, когато вече никой не ни помага, как правилно да общуваме, как да намерим дейността си, призванието си, как да разберем какво в действителност ни харесва. Това са нещата, които действително искаме да получим в училище, но за съжаление не се изучават там.

И аз се сблъсках с това, когато бях на 16. И тази възраст, според мен е ужасна, защото не можеш да избереш бъдещата професия, и в това е най-големия проблем за това, защо много хора кандидатствайки по специалност в университет, избират не тази област, която им харесва.
Имайки тези базови знания влизаш в живота на възрастен човек, в университет, където - или избираш специалност, която искат за теб родителите ти, което се случва най-често. Или това, което ти е интересно в дадения момент.

Всъщност на тази възраст количеството способности, които сме развили е голямо, също така нещата, които ти харесват, и от това количество, изведнъж трябва да избереш една област, на която да посветиш целия си живот. Струва ми се, че изначално знанията ни не са достатъчно за да се отнесем максимално адекватно за да знаем с какво ще се занимаваме в бъдеще.

Един от основните моменти за да разбереш какво искаш е да пробваш и да работиш. Ако не знаеш на какво да се посветиш, те първа трябва да кандидатстваш в университет или вече си влязъл, но имаш много свободно време – посвети го за да се развиеш в това, което ти харесва – танци, език, културология, пътувания – някои области, които ти харесват. Пробвайте се, намерете фирма, в която може да работите като помощник в тази област или помолете просто да стажувате там. Или ако ви харесва областта на модата, пробвайте да помолите да стажувате в някое списание, повечето списания търсят стажанти. И ще е много хубаво да им пишете, че искате да стажувате при тях, а после в автобиографията си можете да напишете, че сте стажували в едно или друго списание. Това е само плюс.

На всички им се струва, че или трябва да се родиш с разбирането за това, което искаш, или с разбиране за бъдещата си професия и много се радвам за тези, които действително знаят какво искат от ранна възраст (Разбери за мен).
Ако се опитваш да се развиваш в нещо ти разбираш в един момент, че не е за теб и това е нормално. И това е още един етап, през който трябва да минеш. Когато пробвате – нещо ще успявате, а друго – не. И това също е хубаво. Вие трябва да разберете, че само пробвайки нещо, и се то не е вашето, се приближавате към вашето. Фактически се отблъсквате и вървите ясно в посока към това, което ще ви подхожда. И всички се страхуват от тези грешки, но точно те са това, което ни формира, което ни показва, какво не трябва да правим в живота.


Следващият етап е нетуоркингът. Това е комуникация с цел да получите максимално количество връзки с хора. Конкретно с хора, с които ще ви е интересно, в областта в която искате да се развивате. Това никога няма да ви попречи. Трябва да си поставите за цел няколко пъти в седмицата да се запознавате с нов човек от тази област, която ви е интересна – на мероприятие, или в социалната мрежа да помолите някого да ви запознае, или да поканите някого на кафе, да се хванете за една-две интересни теми и да общувате.

А най-главното в това запознанство е да не оставите връзката, да я поддържате, и по този начин да формирате кръг от хора, които ще ви развиват, ще са ви полезни в някоя област, и вие ще можете в една или друга област да им помогнете.
Освен всичко това е важно да разказвате на хората за това, което ви е интересно, за това, което искате да пробвате, за това, което не знаете, но искате да разберете. Проблема е в това, че принципно, както и във връзките така и в обикновения живот, ние често мислим, че хората знаят за какво мислим. Много е важно да разказваме за това, което искаме. И това е важно не само за нас, но и за хората, които трябва да го чуят. Това е важно и за комуникация с нашите близки и със заобикалящите ни хора. Има нещо в това, вербално да изразяваш това, което искаш.

Има такова нещо като визуализация – това, което ти позволява да формираш ясно желанието си. Може да формираш някаква визуална дъска, на която ще слагате снимки на това, което ви харесва, интересно ви е и което искате да постигнете,  с което искате да се занимавате, това, което сте видяли и не знаете как да реализирате. И лека по лека Вселената, вашето подсъзнание ще започне да събира всички тези елементи в едно.
Всички тези прости неща са описани навсякъде. Работата не е в това, че не знаем какво да правим. Най-често хиляди пъти сме чели какво трябва да направиме за да разберем какво искаме в живота. Но най-главното е в следния етап: вие искрено трябва да поискате нещо да правите, да действате. Не може да лежите на дивана и да чакате накой да ви се обади и ще ви предложи интересна работа, не може да чакате чудо, защото на него му трябват малко усилия от наша страна. Важно е да поискате нещо да действате. Да пробвате, да грешите и да продължавате напред.

Много е важно да разбирате ресурсите. Трябва да имате материални и нематериални ресурси. Нематериалните са хората, които могат да ви помогнат с нещо. Например, искате да си направите блог, вече разбирате с какво искате да се занимавате, и за това, ви е нужна снимка.
Ако имате приятели-фотографи – това е още един нематериален ресурс. И материален, ако имате – също не е лошо.
Задължително трябва да се образовате. Това е още един етап, през който трябва да минете. Сега не говоря за училище или университет, а за това сами да търсите знания.

Когато започвах блога си аз имах толкова силно желание да се развивам и да познавам все повече повече, че седях и четох до много късно, ходих на много тренинги, обучения, частни консултации, купувах книги.
Когато сте истински заинтересовани от това да се развивате в нещо, вие дотолкова горите с това, че можете да го правите вечно. Това е още един показател за това, че сте на правилния път, когато намирате нещо свое. Искате да влагате в това, без да разбирате какъв ще е резултатът. Просто го правите, защото нещо вътре във вас, чувството ви подсказва, че това е за вас.  Нужно е търпение и време.
Нито един резултат не идва веднага. Също както много изчаквахте с това да започнете да търсите своята дейност, също така може да мине много време докато я намерите. И това е добре. Защото през това време вие може нещо да пробвате, нещо да разберете, да се запознаете с някой.
Може би най-важното нещо е, че в този живот нищо не се случва просто така. И за това ако в даден момент ви се струва, че сте намерили призванието си, опитвате се, но не успявате, може би за това има причина. Може би не сте взели нещо впредвид. Може би сега не е най-подходящият момент. Пробвайте да изчакате. Трябва да анализирате всичко, което правите – това е единственият път да се развивате.

hАко сте искали да станете географ или счетоводител, и сте ходили на курсове, запознали сте се с хора, които могат да ви помогнат, и се опитвате да си намерите работа, но нещо не се получава. Може би ви трябва още нещо. Може би още трябва да се образовате, може би това не е за вас и трябва да пробвате нещо друго.
Постоянно бъдете открити, отворени за нови знания. Вградете нов елемент в живота си, казвайте Да! на новите възможности. Канят ви на някаква изложба или тренинг, може би даже не в областта, която ви е нужна, но възможно там ще срещнете човек, който ще ви помогне. Може би там ще се случи нещо, което ще ви вдъхнови.

Никога не се отказвайте от новите възможности, ако за това няма явни причини или нещо не ви пречи.
И още един важен и незаменим етап. Трябва позитивно да се отнасяте към всякакви промени в живота, защото нищо не се случва просто така. Ако нещо се променя, значи то се променя специално за вас. Просто чакайте, отворете си очите и внимавайте за всичко, което се случва. И в един момент, със сигурност, подсъзнанието ще ви покаже това, което е именно ваше, което ви подхожда. При това в най-неочаквания момент. Както принципно всичко, което се случва в този живот. Може би най-важното е не да държиш всичко в себе си - това което си намерил, открил, а да го споделиш с някой. Това е най-ценното.

https://blagopoluchieto.blogspot.com/

OT: https://blagopoluchieto.blogspot.com



Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 942205
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963